Pawn Dilini Nasıl Öğrenirim?

Başlatan casper, Şubat 28, 2026, 03:10:33 ÖÖ

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yapılan araştırmalara göre insanlar okuduklarının %10'unu, duyduklarının %20'sini, gördüklerinin %30'unu, hem görüp hem duyduklarının %50'sini; görüp, duyup, söyleyip ve uyguladıklarının ise %90'ını hatırlar. Biz burada özellikle uygulama kısmına odaklanacağız.

Hayatında hiç yazılım görmemiş biri, doğrudan "Anlatımlar" bölümündeki konuları anlamakta zorlanır. Bu bir önyargı değil; ben de aynı süreçten geçtim. Örneğin bir konuya giriyorsunuz ve biri maaş sistemi yapımını anlatıyor: "SetTimer fonksiyonunu buraya koyacaksın, para verme fonksiyonunu şuraya yazacaksın." Peki Pawn bilmeyen biri bundan ne anlar? Hiçbir şey. Çünkü temel yoktur.

Fonksiyon nedir, değişken nedir, tamsayı nedir, return ne işe yarar bilinmiyorsa; kodları bir yerden alıp başka yere yapıştırarak Pawn coder olunmaz.

Bu yüzden edit sunucu açma hevesinizi bir süreliğine kenara bırakmalısınız. Eğer yeni bir dil öğrenecekseniz ve daha önce yazılımla hiç ilgilenmediğinizi varsayarsak, sağlam bir temel atmanız gerekir.

Pawn dili, C ve C++ dilleriyle benzer sözdizimine sahiptir. Bu yüzden başlangıç için C veya C++ öğrenmenizi tavsiye ederim. C dili birçok programlama dilinin temeli olarak kabul edilir. İsterseniz C# ile de başlayabilirsiniz. Önemli olan mantığı öğrenmektir.

Yazının başında hatırlarsanız bazı teorik bilgiler vermiştik: İnsanlar uyguladıkları bilgilerin %90'ını hatırlar. Kodlara fiziksel olarak dokunamazsınız ama öğrendiğiniz dersleri birebir uygulayabilirsiniz.

Başlangıçta video kaynaklardan öğrenmenizi öneririm. Örneğin YouTube'da "C++ dersleri" diye arattığınızda birçok Türkçe oynatma listesi bulabilirsiniz. Videodaki anlatımı dinlerken, anlatıcının yaptıklarını aynı anda siz de yapmalısınız.

Eğer üşeniyorsanız, bu işe hiç başlamayın. Çünkü yazılım sabır ve tekrar ister.

Bir konuyu anlamadığınızda videoyu başa sarın. Yine mi anlamadınız? Sorun değil. Aynı konuyu anlatan başka bir kaynağa bakın. Kendimden örnek vereyim: "for döngüsü" konusunu ilk izlediğimde kafam karışmıştı. Tekrar izledim, yine anlamadım. Başka bir kaynaktan izledim, yine tam oturmadı. Ama tekrar ettim, uyguladım ve sonunda anladım.

Buradaki amaç mücadele etmektir. Karşınıza çıkan ilk zor konuda "Bu çok zormuş, bırakıyorum." dememelisiniz. Sabrederseniz ve düzenli çalışırsanız, mutlaka ilerleme kaydedersiniz.